Uber nie likwiduje miejsc pracy, a je tworzy

30 stycznia 2017, 13:29

Niewiele aplikacji wywołuje takie kontrowersje jak Uber, która nie podoba się korporacjom taksówkowym na całym świecie. W wielu miastach dochodziło do protestów, Uberem zajmowały się sądy wielu państw. Naukowcy z Oxford University postanowili zbadać, jaki wpływ ma Uber na gospodarkę i wzięli pod lupę działalność Ubera w USA.



Opłaca się chronić słonie

2 listopada 2016, 12:37

Badania przeprowadzone przez WWF, University of Vermont oraz University of Cambridge dowiodły, że większości krajów Afryki opłaca się chronić słonie przed kłusownikami. Specjaliści wyliczyli, że kraje Afryki każdego roku tracą przez kłusowników około 25 milionów dolarów dochodów z turystyki


Zależność między powierzchnią a populacją miasta nie zmieniła się od średniowiecza

12 października 2016, 12:23

Mimo ogromnych zmian ekonomicznych i społecznych, jakie zaszły w ciągu ostatnich 700 lat, pewne cechy miast pozostały niezmienne. Okazuje się np., że zarówno w średniowiecznych, jak i współczesnych europejskich realiach większe miasta mają większą gęstość zaludnienia niż mniejsze.


Oglądanie dramatu wyzwala napływ endorfin

21 września 2016, 11:47

Eksperymenty przeprowadzone przez psychologów z Uniwersytetu w Oksfordzie sugerują, że różne formy dramatów, w tym filmy, wywołują napływ endorfin.


Bliźnięta żyją dłużej

19 sierpnia 2016, 11:31

Bliźnięta, zwłaszcza jednojajowe, żyją dłużej. Wyniki wskazują na korzyści wynikające z bliskich więzi społecznych.


Z polską nauką jest coraz gorzej

16 sierpnia 2016, 12:15

Uniwersytet Jagielloński i Uniwersytet Warszawski, jedyne polskie uczelnie uwzględnione w najnowszym rankingu szanghajskim (Academic Ranging of World Universities - ARWU), zostały sklasyfikowane na gorszych pozycjach niż w ubiegłym roku. W 2015 roku obie instytucje zmieściły się jeszcze w 4. setce 500 najlepszych uczelni wyższych świata


Badanie: mięso i ziemniaki wciąż są podstawą polskiego obiadu

22 czerwca 2016, 06:16

Niemal 50 proc. Polaków na obiad je mięso, a 42 proc. ziemniaki. Po kasze sięga zaledwie około 2 proc. z nas, zaś po rybę wciąż niecałe 4 proc. Na śniadanie ponad 84 proc. wybiera pieczywo, a tylko 4 proc. zupę mleczną - wynika z badania polskich naukowców.


Początki Majów inne niż sądzono?

30 maja 2016, 09:58

Dzieje Majów wciąż skrywają liczne tajemnice. Stosunkowo dużo wiemy o okresie klasycznym tej kultury (300-950 rok n.e.), jednak bardzo mało o wczesnym okresie przedklasycznym, czyli o epoce sprzed 1000 roku przed Chrystusem. Wówczas to kształtowała się kultura, która wspaniale rozkwitła w okresie klasycznym


Dane z aplikacji ujawniły światowe wzorce snu

9 maja 2016, 11:55

Dzięki analizie danych z aplikacji i modelowi matematycznymi ujawniono wzorce snu z całego świata. Okazało się m.in., że Holendrzy śpią niemal godzinę dłużej niż Singapurczycy i Japończycy.


Nadmierna empatia może upośledzać rozumienie innych

29 kwietnia 2016, 10:48

Ludzie, którzy łatwo empatyzują z innymi, niekoniecznie dobrze ich rozumieją. Okazuje się wręcz, że nadmierna empatia może utrudnić zrozumienie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy